Reeditat de Asociația Excelsior, volumul „Istoria Târgu-Jiului” de Ștefulescu va fi donat școlilor din Gorj
Muzeul Național „Constantin Brâncuși” a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, lansarea volumului reeditat „Istoria Târgu-Jiului”, de Alexandru Ștefulescu. „Istoria Târgu-Jiului” este prima din seria cărților fundamentale ale Gorjului, pe care Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație, fondată de Iulian Popescu, o reeditează, după mai bine de o sută de ani de la apariția monografiei. Cartea va fi donată bibliotecilor și școlilor din Gorj.
Un eveniment de înaltă ținută culturală a avut loc la Târgu Jiu, la sfârșitul săptămânii trecute, când, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” a fost lansat volumul reeditat „Istoria Târgu-Jiului” de Alexandru Ștefulescu. Cartea a fost reeditată sub egida Editurii Muzeului Național al Literaturii Române și Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație, fondată de Iulian Popescu, candidatul PNL Gorj la Consiliul Județean Gorj. Lansarea volumului a cărei reeditare era necesară a fost însoțită de o expoziție de fotografie cu Târgu Jiul de odinioară, iar atmosfera a fost întreținută de Cvartetul de coarde. „Istoria Târgu-Jiului” scrisă de Alexandru Ștefulescu este prima carte din din colecția „Cărți Fundamentale ale Gorjului”, pe care Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație o reeditează, după mai bine de o sută de ani de la apariția monografiei. Cartea va fi donată bibliotecilor și școlilor din Gorj, dar va fi pusă și la vânzare în librării. Iulian Popescu a anunțat că urmează și reeditarea celorlalte cărți scrise de Alexandru Ștefulescu, precum „Gorjul istoric și pitoresc”, „Mânăstirea Tismana”, „Polovragi”. Susţinerea publicării şi reeditării unor volume fundamentale despre istoria Gorjului şi a tradiţiilor locale este una dintre prioritățile acestuia.
„Reeditarea acestui volum era absolut necesară”
La evenimentul de lansare a Istoriei Târgu-Jiului au participat peste o sută de persoane, oameni de cultură, istorici, șefi de instituții școlare sau culturale, reprezentanți ai administrației publice locale și centrale. Din partea Muzeului Național al Literaturii Române, la Târgu Jiu a fost prezent Luigi Bambulea – cercetător științific al M.N.L.R, membru al Asociației de Literatură Generală și Comparată din România. „Suntem onorați să colaborăm cu instituții locale precum Muzeul Național Brâncuși și Asociația Excelsior. Trebuie să vă simțiți mulțumiți spiritual că Târgu Jiul este capabil de asemenea proiecte și parteneriate. Artele sau cultura sunt cele care conservă memoria. Asta își propune și reeditarea acestui volum. României îi lipșește un proiect cultural. Orașul dumneavoastră este o cetate culturală, poate deveni o veritabilă alma mater. Alexandru Ștefulescu a demonstrat că dumneavoastră aveți o memorie, o identitate, o tradiție. (…) Felicitări pentru inițiativă!”, a spus cercetătorul științific Luigi Bambulea. Și muzeograful Albinel Firescu de la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Gorj a spus că reeditarea acestui volum era absolut necesară: „Operele lui Alexandru Ștefulescu sunt inegalabile și este o inițiativă pentru care vă felicit! Este absolut lăudabilă!”. Profesorul gorjean Gabriel Sarcină este cel care a scris prefața volumului reeditat. „Alexandru Ștefulescu este un titan al istoriografiei gorjene. Nu a mai ajuns nimeni la nivelul său. (…) Domnule Iulian Popescu, ați fost inspirat în alegerea acestui volum pentru prima reeditare din cadrul proiectului. Mie mi-ați demonstrat că vă pasă de Gorj. Pentru mine, faptul că v-ați ținut de cuvânt, este un lucru extraordinar. Dacă ne-am întâlni cu Alexandru Ștefulescu pe stradă, și el ne-ar spune că îi pasă foarte mult de Gorj!”
Alexandru Ștefulescu a fost istoric al Gorjului și al orașului Târgu Jiu. A lucrat la profesor, dar și ca inspector școlar și s-a aflat în colectivul care a înființat Muzeul Județean de Istorie care îi și poartă numele. Volumul „Istoria Târgu-Jiului” a fost publicat în anul 1906 la editura Miloșescu din Târgu Jiu.
Sursa: Pagina Olteniei