MUZEUL ``CONSTANTIN BRANCUSI``
Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a fost înființat prin Legea nr. 199/2015 și are sediul în Casa ”Barbu Gănescu”, imobil în care a fost găzduit Constantin Brâncuși, în perioada în care acesta a lucrat la realizarea Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu (1937-1938).
Casa “Barbu Gănescu” – sediul Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”
Casa ”Barbu Gănescu” este o construcţie în stil neoromânesc realizată pe un nucleu datând din anul 1790. Alexandru Ștefulescu amintește în ,,Istoria Târgu Jiului” că în anul 1790 aici se aflau casele slugerului Barbu Gănescu, nespecificându-se nici faptul că Barbu Gănescu este cel care le-a construit și nici dacă el le-ar fi cumpărat, clădirea fiind cunoscută in istoria acestui oraș sub titulatura de ,,Casa Gănescu”. Barbu B. Gănescu a facut parte din Divanul Ad – hoc al Țării Românești in anul 1857, ca deputat al orașului Târgu Jiu. În 1906 casa aparținea lui Ion Bărbulescu, unul dintre cunoscuții proprietari de imobile din oraș, ales în mai multe rânduri să reprezinte locuitorii orașului în Consiliul Local al comunei urbane Târgu Jiu.
Pe 7 iulie 1925 aceasta este cumpărată de către Constantin Bălănescu, cunoscut sub numele de Titi Bălănescu, director la Băncii Comerciale Craiova – Agenția Târgu Jiu, consilier orășenesc, iar din 1914 a fost de mai multe ori primar al orașului și senator. Acest moment reprezintă o șansă pentru imobil, întrucât doar câțiva ani mai târziu, între 1931 – 1933, Titi Bălănescu îl va reface și-l va transforma radical pe baza unui ingenios proiect datorat arhitectului Iulius Doppelreiter. Decorațiunile interioare sunt opera pictorului Iosif Keber.
De remarcat faptul că în perioada anilor 1937 – 1938, în timpul când a executat și coordonat lucrările de la ansamblul sculptural care îi poartă numele, Constantin Brâncuși a fost găzduit în această cladire. In 1948 imobilul a fost rechiziționat pe seama Ministerului Sănătății pentru a se inființa aici Dispensarul pentru puericultură.
În 1950 prin Decretul nr. 92 casa și terenul au fost naționalizate și trecute în proprietatea statului, iar o mare parte din timpul cuprins intre 1950 – 1989 imobilul a fost sediul Casei de oaspeți a PCR, necunoscându-se insă ce mari personalități politice ale erei comuniste au fost găzduite aici. După evenimentele din 1989, nepoata fostului proprietar, Ileana Popescu a revendicat cladirea și a redobândit-o, iar ulterior a revândut-o Consiliului Județean Gorj, care a folosit-o ca şi casă de oaspeți, aşa cum susţine In Duguleanu, în volumul ”Târgu Jiu. Case. Oameni. Destine”.
În anul 2017, printr-o hotărâre de consiliu judeţean, imobilul este trecut din administrarea Consiliului Judeţean Gorj, în administrarea Ministerului Culturii, pentru a fi sediul Muzeului Național ~Constantin Brâncuși”, iar în anul 2020, prin Hotărâre de Guvern, clădirea este trecută în administrarea Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”.
Traseul nostru in ``viata``
ZIUA CULTURII NAȚIONALE
Eminescu `` Totu-i vis si armonie``Muzica, poezie, teatru Distributie:
Elevii Liceului de Arte `` Constantin Brancusi`` din Targu-Jiu si Scolii Gimnaziale nr.1 din Motru
Spatializing Intimacy
Artistele Mălina Ionescu și Andreea Medar revin la proiectul comun VIAE FERRAE după un an și jumătate, abordând din nou conceptul de spațiu reconfigurat prin compresie și suprapunere.Brâncuși – 145
Am vernisat, astăzi, expoziția ``Constantin Brâncuși. Pasărea Măiastră``, realizată de Muzeul Național al Literaturii Române, cu spijinul Institutului Cultural Român de la Chișinău.Cu această ocazie, s-a lansat și volumul ``Cumințenia pământului`` de Dan Grigorescu, o reeditare a volumului apărut în 1988, la Editura Meridiane, în colecția Curente și sinteze.
Ne-a onorat cu prezența domnul Luigi Bambulea, cercetător științific la Muzeul Național al Literaturii Române și lector al Universității de Arte din București.
În același timp, la Muzeul Național al Literaturii Române a avut loc conferința ``Constantin Brâncuși – 145``.
Cele două evenimente sunt parte a unui proiect amplu, dedicat reperelor culturale pentru promovarea identității românești, realizat de Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Guvernului României.
ExpoBrâncuși - Frunza de stejar
Lucrarea configurează conturul unei frunze cu 7 lobi iar aproximativ 30 de nervuri împânzesc căușul în dispunere longitudinală, fiind distribuite într-o simetrie riguros armonizată. Frunza sugerează imaginea unei palme brăzdate cu claritate de liniile adânci ale vieții. Sculptura din lemn face parte din Colecția Memoriale, aparținând Muzeului Național al Banatului.Povestea frunzei de stejar dăruită de Brâncuși lui Traian Vuia apare pentru prima dată sub formă scrisă într-un articol din ziarul Orizont, săptămânal al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara din 20 februarie 1976 iar frânturi din dialogul purtat de cei doi, la Paris, cu 2 zile înainte de primul zbor al lui Vuia cu aparatul conceput si pilotat de el apar în Revista Eminescu, într-un articol semnat de Ioan Stoian, General de Flotilă Aeriană (r).
``Apoi, frace Constantine, nimeni nu este dispus să mă asculte, inclusiv Academia Franţei, deoarece ideea zborului cu aparate mai grele decât aerul şi cu mijloace proprii de la bordul aeroplanului nu este acceptată.
Vei reuşi sigur să te înalţi de la pământ cu maşina aia de zburat, ce ai născocit-o şi vei da o lecţie aspră tuturor celor care nu cred că vei reuşi să zbori“.
Vernisaj ``Ocolul magic``
Daciana UNGUREANU: “Ocolul magic” este o încununare a iubirii mele pentru decorul pe ceramic, această expoziție strângând laolaltă peste 100 de piese realizate în ultimii 10 ani. Povestea a pornit de la covorul de 100 de ani pentru care sunt a cincea moștenitoare pe line maternă și care m-a impresionat cu culorile și formele sale geometrice. Apoi m-au impresionat foarte mult și m-au inspirat altițele iei gorjenești, în mod special cea cu motive geometrice. Cândva spuneam că iubesc pătratul, dar de fapt cred că cercul este cel care m-a mânat în aceste căutări și cred că nevoia instictivă de protecție este cea care a adus în viața noastră organizarea în cerc, dacă ne gândim la cele mai vechi așezări omenești, la dispunerea oamenilor în jurul vetrei focului sau la expresia “a dat roată prin sat” cu colindatul.Noaptea muzeelor
- Expoziții semnate de către artistele: Ana-Daria Ionescu Haidău și Cristina Cioplea.- Medalion Maria Tanase - interpretat de Mircea Suchici – violoncelist Filarmonica Oltenia – Craiova și actrița Diana Drăghici (Liege)
- Recital jazz, etno jazz, jaz electric - OPUS 1,61 componența : Cristian Ciomu – claviaturi, Marcel Voinea – tobe, Iulian Albu – chitară, Cornel Popescu – caval, fluier, drâmbă, Mircea Suchici – violoncel
- Teatru de umbre - interpretat de elevi ai Liceului de Artă “Constantin Brăiloiu”, coordonați de actorul Pompiliu Ciochia.
Inaugurare
Târgu Jiu - inaugurare Muzeul Naţional ``Constantin Brâncuşi``, la casa Barbu Gănescu, în care marele sculptor a locuit în perioada efectuării lucrărilor la Ansamblul monumental Calea Eroilor - Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana infinitului.”Istoria Târgu Jiului”
REF: Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a găzduit, la sfârșitul acestei săptămâni, lansarea volumului reeditat – ”Istoria Târgu Jiului”, de Alexandru Ștefulescu.Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a găzduit , vineri seara, un eveniment cultural-artistic, în cadrul căruia a fost lansat volumul ”Istoria Târgu Jiului” de Alexandru Ștefulescu.
Lansarea cărții a fost însoțită de o expoziție de fotografie, reprezentând imagini cu Târgu Jiul de odinioară, iar atmosfera a fost întreținută de Cvartetul de coarde condus de profesorul Bebe Cetean.
Brancusi in 145 de portrete
Concurs international de arte vizuale „Brancusi vazut in 145 de portrete”Coordonatorii Concursului internațional de arte vizuale „Brâncuși văzut în 145 de portrete” felicită toți tinerii artiști care au participat cu lucrări de arte vizuale, onorând în acest timp memoria marelui nostru sculptor, Constantin Brâncuși.
De asemenea, felicităm pe profesorii coordonatori care au îndrumat pașii elevilor în realizarea demersului artistic!
În cadrul acestei prime ediții s-au creat prietenii, s-au încheiat parteneriate, s-au discutat noi proiecte, care se vor concretiza în cel mai scurt timp. Participarea dumneavoastră in număr atât de mare ne onorează și in același timp ne obligă să lansăm o nouă invitație pentru ediția de anul viitor!